Szakápolásból a trader deskhez?

Szakápolásból a trader deskhez?

Interjú Molnár Péter friss CEFA végzettünkkel, aki a fehér köpenyt (pólót) fehér ingre és nyakkendőre cserélte

Mesélj kérlek egy kicsit magadról! Honnan jöttél, hogyan teltek mindennapjaid mielőtt először beléptél a Bankárképző ajtaján?
Molnár Péter vagyok, 40 éves, Egerből származom, 2010 óta élek Budapesten. Eredetileg tanárnak tanultam, majd az állami egészségügybe keveredtem át, ahol 2010 óta szakápolóként dolgoztam az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben, a Koponya- és Agysérültek osztályán.

Honnan jött az érdeklődésed a befektetések iránt? Mi volt a motivációd, amikor jelentkeztél a CEFA képzésre?
A befektetések világába is véletlenül csöppentem bele, egy barátom mesélt 2017-ben a kriptodevizákról, amiből hirtelen felindulásból vásároltam is egy jelképes mennyiséget. Onnantól kezdve elkapott a gépszíj, hamar következtek a részvények is. A BÉT-en kezdtem középtávon spekulálni, mert ott áttekinthető mennyiségű részvény volt, illetve dolgozott bennem a Home Country Bias, de elég hamar kibővült a horizontom Európával és az USA-val, illetve a commodity és a derivatív szektorral is.

Mindig is érdekeltek a világban való történések, és az azok mögött húzódó ok-okozati összefüggések. Azt vettem észre, hogy a rendkívül széles körű látásmód jól kamatoztatható a tőzsdén, hiszen a világban zajló változásokat a tőzsde szokta leghamarabb lereagálni, és ha helyesen értelmezzük ezeket az összefüggéseket, és a megfelelő következtetéseket vonjuk le belőle, akkor a piac meg tud jutalmazni árfolyamnyereség formájában.

A CEFA-ra azért jelentkeztem, mert 2021-ben elérkezettnek láttam az időt, hogy végzettséget is szerezzek erről a területről, de a közgazdasági egyetemek 3-5 évét már nem tudtam volna összeegyeztetni a munkahelyemmel. Egy akkor privát bankárként dolgozó barátom javasolta, hogy menjünk együtt a CEFA-ra, ami az egyik legnagyobb presztízsű képzésnek számít, de még pont be tudom zsúfolni az egészségügyben általánosnak számító 12 órás munkarendem mellé, felhasználva az éves szabadságkeretemet rá.

Hogyan élted meg Bankárképzős éveidet? Mit adott Neked ez az időszak?

Eleinte nagyon szorongtam, és el is bizonytalanodtam, hogy ez tényleg nekem való-e. Gimnáziumban tanultam utoljára matekot, sosem dolgoztam korábban Excellel, és egyébként is elveszve éreztem magam, mert láttam, hogy minden csoporttársam jelenleg is aktív banki/pénzügyi karrierrel rendelkezik, én pedig a nulláról kezdtem, csupán egy nővér voltam a kórházból.

A Bankárképzős időből sokat merítettem, egyrészt nagyon jó volt újra iskolapadba ülni, azt éreztem, hogy egy pezsgő szellemi műhelymunkában veszek részt, és ezt nagyon élveztem. A kezdeti botladozások után azt vettem észre, hogy ez egyre jobban megy, megtanultam újra tanulni, és egyre inkább hálás voltam magamnak, hogy belevágtam ebbe az egészbe.

Azok voltak a legnagyobb szellemi élmények, amikor a korábban autodidakta módon szerzett, relatíve felületes tőzsdei tudásomat a Bankárképzős tananyag szétbontotta részleteire, és tudományos alapokra helyezte. Amikor pedig eljutottam a végéig, és minden tantárgyból sikeres vizsgát tettem, mérhetetlenül boldog voltam, és természetesen nagyon büszke is.

Van kedvenc történeted a képzéssel kapcsolatban, amit szívesen megosztanál velünk?
Amikor a legelső órán megkérdezték, hogy nyújtsa fel a kezét, aki még sosem használt Excelt, és egyedül én jelentkeztem, akkor kissé elbátortalanodtam…majd nem sokra rá Száz János tanár úr elkezdte magyarázni a Monte Carlo sztochasztikus szimuláció módszertanát, akkor úgy éreztem, hogy teljesen megsemmisültem :D

Az elmúlt hónapokban munkahelyet váltottál. Hogyan jött ez a lehetőség? Mesélj egy kicsit az új helyről!

A CEFA diplomám átvétele után még ki akartam pihenni ezt a kimerítő időszakot, hiszen majdnem két évig vagy dolgoztam, vagy tanultam, másra nem igazán maradt időm. 2023 őszén kezdtem el aktívan nézni az állásajánlatokat, és fejben is átállítani magamat a karrierváltásra. Nem jelentkeztem túl sok helyre, hiszen elég specifikus volt a végzettségem, és nem voltam lépéskényszerben sem, így összesen három pozíciót céloztam meg, egy elemzői és két trader pozíciót. Végül az Erste Investment Zrt. tradere lettem egy három körös kiválasztási folyamata végén, amire összesen 20 embert hívtak be. Egyelőre még próbaidőn vagyok, az USA desken dolgozok, ahol az amerikai piaccal foglalkozunk, és azokkal az ügyfelekkel, akik ezen a piacon akarnak kötni. A munkaidőm is a USA keleti parti időzónához igazodik.

Mi az, ami hiányzik az egészségügyben töltött éveidből és mi az, amit egyáltalán nem hiányolsz?

Ami hiányzik: a volt kollégáim, nagyon szuper csapat voltunk, meg azért mégiscsak velük töltöttem el életem szó szerinti egyharmadát.
Ami nem hiányzik: a koránkelés :) 

Úgy hallottam, hogy nemrég előadást tartottál a Budapesti Corvinus Egyetemen és egy befektetési podcast-nek is vendége voltál. Mesélj kérlek ezekről röviden!
A Corvinusra előadni egy facebook csoport közössége hívott el, a lehetőséget egy Corvinusos diákcsoport (JÉG – Jövőt Építők Generációja) szervezte meg. Az előadásom címe Tőzsdei Útikalauz Stopposoknak volt, és a nulláról kezdőknek próbáltam segíteni alapfogalmak tisztázásában, kezdeti lépések megtételében és tévhitek eloszlatásában.

A podcastok világa pedig korábbról jött, már a CEFA előtt is sok tőzsdei témájú podcastot és youtube csatornát hallgattam, és kiépült apránként egy szakmai háló körülöttem. Így történt , hogy Lakatos-Tóth Olivér podcastjába kaptam meghívást, hogy az OTP-t elemezzem, vagy a MoneyVlog podcastjába hívtak beszélgetőtársnak, ahol adásról-adásra mindig más témát jártunk körül. Ezek a szakmai szereplések egyelőre szünetelnek, az esetleges folytatásokat ugyanis már csak az Erste színeiben tehetem meg, ahhoz viszont egyeztetésekre lesz szükség.

Mik a terveid a jövőre nézve?
Egyelőre várom, hogy lejárjon a próbaidőm, szeretnék minél jobban beilleszkedni ebbe az új szakmai környezetbe, és jól teljesíteni. A későbbiekben talán nekifutok a nemzetközi CIIA képzésnek, illetve egyszer a távoli jövőben, a megfelelő tudás és tapasztalat birtokában szívesen megmérettetném magam alapkezelőként is.

Mit üzennél azoknak, akik pénzügyes előképzettség nélkül éppen azon gondolkodnak, hogy jelentkezzenek-e a CEFA képzésre?
Az elején nagyon nehéz lesz, de nyugodtan vágjatok bele, mert megéri. A tanárok nagyon felkészültek, és nagyon türelmesek, és hatalmas élmény, hogy sok, a piacon jelenleg is aktív szakember tart előadásokat.

 

Az interjút készítette:Dr. Pollák Zoltán, a CEFA képzés témavezetője

Részletek:  

CEFA (EFFAS) - nemzetközi befektetéselemző program

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image