A FEBI végzettséget továbbra is elismeri a jogszabály

Az elmúlt napokban több bank is kérdezte tőlünk, hogy a 2022. január 1-jétől életbe lépő egyes jogszabályi változásoknak van-e hatásuk az általunk az elmúlt évtizedekben kiadott bizonyítványokra, tanúsítványokra, különösképpen a régóta ismert és népszerű FEBI-re (Felsőfokú Bankszakmai Program). 

Ezúton szeretnénk tudatni a jó hírt, hogy nincs változás 2022-ben sem – a FEBI-t elvégzett vagy a jövőben elvégző munkavállalók továbbra is teljesítik a jogszabályban előírt végzettségi követelményt! 

A FEBI ugyanis a Bankárképző és a Bankszövetség közös képzése; sikeres befejezése esetén a hallgató kap egy tanúsítványt arról, hogy elvégezte a Nemzetközi Bankárképző Központ Zrt. és a Magyar Bankszövetség Felsőfokú Bankszakmai programját – ezt a papírt pedig a jogszabályok eddig is nevesítették és továbbra is elfogadottként nevesítik. 

Pontos jogszabályhelyek a FEBI képzés jövőbeli elfogadásához, a 2022. január 1-től hatályos jogszabályokban és számozással: Hpt 74. § (1) bf) pont; Bszt 22/B. § (1)  bd) pont; 462/2015. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. § (1) bb) pont.

Az esetleges bizonytalanságot az okozhatta, hogy a FEBI-t végzettek egyúttal Szakképesített Bankreferensek (OKJ 55 343 02) is lettek, amely szakképesítés az OKJ rendszer idei átalakulása miatt jövőre már nem ezen a néven kerül hivatkozásra a fentebbi jogszabályokban (korábbi OKJ-s rendszerekben más OKJ-s számon és elnevezésekkel is kaptak FEBI végzettek OKJ-s bizonyítványt).

Ha Ön esetleg más intézményben szerezte volna fentebbi OKJ-s szakképesítését (és így nincs bankszövetségi papírja), akkor sincs azonban gond, mivel az eddig megszerzett végzettséget a jövőben is elismerik – a módosult jogszabály szerint ugyanis akik 2021. december 31-én megfelelnek a végzettségi követelményeknek, a jövőben is teljesítik a képzettségi elvárásokat! 

Pontos jogszabályhelyek a 2021.12.31-ig megszerzett végzettségek jövőbeli elfogadásához (2022. január 1-től érvényes jogszabályhelyek): Hpt. 292. § (8); Bszt. 182. § (28); 462/2015. Kormányrendelet 11. §.

Jövő évben induló FEBI képzéseinkre pedig továbbra is fennáll, hogy az azokat sikeresen teljesítő résztvevők mindannyian megkapják a Bankszövetség tanúsítványát, így a jövőben is teljesíteni fogják a végzettségi előírásokat! 

Reméljük ezzel sikerült megválaszolnunk az esetleg felmerülő kérdéseket, de amennyiben bármilyen további információra lenne szükség a fentiekkel kapcsolatban, kérem keressenek minket, és örömmel adunk tájékoztatást! 

Öcsi Béla
vezérigazgató

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image