Ne féljünk a számoktól!

Ne féljünk a számoktól!

Körülvesznek minket a számok: emlékeznünk kell születésnapokra, évfordulókra, számlabefizetési határidőre, telefonszámokra, számlaszámra, PIN kódra, és még ki tudja hány számra…

Megtanultunk már ezekkel együtt élni, sőt duplán menteni őket, ha elveszne a mobiltelefonunk vagy a laptopunk, mert nem lehet ennyit fejben tartani… Hitel blog kép1 241025

Van azonban több olyan adathalmaz, amivel sokan nem boldogulnak: ezek közül egy a vállalatok által készített mérlegbeszámolók rejtélyes információtömege.

Egy vállalat mérlegbeszámolója olyan, mint egy szakmai önéletrajz: minden fontos információ benne van. Persze lehet finomítani, kihagyni valamit - bár nem illik -, hozzáadni valamit – na azt meg pláne nem. Az önéletrajz alapján el lehet dönteni- de még csak azt! - szeretnénk-e személyesen is megismerkedni az illetővel, meggyőződni arról, hogy vajon ő az, akit keresünk.

Ehhez hasonló a mérlegbeszámoló is: sok minden benne van. Egy mérlegnek, eredmény és cash flow kimutatásnak a vállalkozás elmúlt üzleti évének minden, pénzben megjeleníthető eseményét tükröznie kell, s mivel a megelőző év adatait is tartalmazza, két évet látunk. Teljesnek kell lennie, sőt! az eseményeket a valós értéken kell megjelenítenie, vagyis valósnak is kell lennie – legalábbis ezeket írja elő ez a számviteli törvény – no, ez nem midig jön össze. Ha kiderül, akár nemzetközi botrány is lehet belőle, de lehet, hogy csak egy hitelkérelem elutasítása.

Bill Gates mondta, hogy egy okos ember mindenre rá tud jönni a megfelelő adatokból. Nagyon igaz ez arra, amikor egy hitelkérelem vizsgálata során nekiállunk a mérleg, eredménykimutatás, cash flow elemzésének, rá-ránézve, magyarázatot keresve a kiegészítő mellékletre és az üzleti jelentésre.

Ne felejtsük el, hogy

  • az adathalmaz mögött mindig gazdasági események sora áll, ezeknek csak egy számszerűsített adatát látjuk, és azt is összevonva több más, de hasonló eseménnyel;
  • a számok mögött ott rejtőzik a vállalat egész tevékenysége, és a számok csak annak ismertében elemezhetők, értékelhetők;
  • a számok mögött emberek vannak, akik – jól vagy rosszul, de - döntéseket hoztak, és ennek következtében alakult, változott a vállalkozás vagyona, eredményessége, hatékonysága.

A Bankárképző képzésén nem számviteli szakembereket kívánunk képezni, hanem az a célunk, hogy értelmezni tudjuk a vállalkozás számviteli nyilvántartásaiból származó adatokat, felismerjük a kockázatokat és azokat fel tudjuk használni majd egy hitelelőkészítés részeként. 

Nem árt a mögöttes számviteli ismeret, de nem számviteli oldalról, hanem a vállalkozás működése alapján közelítünk az elemzéshez. 

A mi logikánk alapján a vállalkozás mérlege a vagyonkimutatás, melyből látjuk: Hitel blog kép2 241025

 amit vizsgálunk:

Hitel blog kép3 241025

És nagy kérdés: képes-e a vállalkozás úgy működtetni a vagyonát, hogy vissza tudja fizetni a tartozásait és növekedjen is egy változó piacon?
Nem biztos, hogy mindent látunk pusztán a számokból, de piszok jó kérdéseket tudunk majd feltenni!

KÉPESÍTETT VÁLLALATI HITELELEMZŐ

Image

Szalag u. 19. 1011 Budapest

Központ: +36 1 22 40 700

Ne maradjon le aktuális programjainkról és különleges kedvezményeinkről sem!

Image